Live Tandem


Live Tandem, ook wel face-to-face Tandem genoemd, is een samenwerking waarbij de leerlingen elkaar daadwerkelijk ontmoeten.

In een Tandemproject zijn de live Tandem niet onmisbaar. Niettemin spelen de live Tandem een belangrijke rol: zij maken het onder meer mogelijk om de leerlingen te motiveren, om een natuurlijke manier te werken aan mondelinge communicatie, en om de andere cultuur te leren kennen, te ervaren.

Een steeds populairdere manier van live uitwisseling is de individuele uitwisseling. Hierover vindt u meer informatie bij het thema individuele uitwisseling op deze website. 

Voordelen
De ervaring leert dat bij jongeren deze fysieke ontmoetingen een belangrijke rol speelt omdat ze de leerlingen motiveren. Deze motivatie is van belang vóór de ontmoeting (“ik wil alles weten van de persoon die ik ga ontmoeten”) en na de ontmoeting (“hij of zij is best sympathiek en ik wil graag met hem of haar contact houden”). Over het algemeen gesproken zijn ontmoetingen voor veel leerlingen dé motivatie om een taal te leren: “Oh, daarom leren we een taal.”

Steeds meer raken opleidingsdeskundigen ervan overtuigd dat persoonlijke ervaringen een belangrijke rol spelen bij het leren van een taal. Oefeningen, rollenspellen en simulaties zijn zinvolle werkvormen, maar het echte communiceren wordt toch beschouwd als de meest doeltreffende leerervaring.
Het is een taalleerervaring, maar tevens een stukje levenservaring, die bijdraagt aan de vorming en de ontwikkeling van het individu. Immers, je moet je weten te redden in een ander land, in een andere cultuur en met mensen die een andere taal spreken dan jij.

De live ontmoeting creëert voor de leerlingen een hele reeks van natuurlijke situaties, waarin zij hun spreekvaardigheid kunnen laten zien en waar zij tegelijkertijd deze vaardigheid verder kunnen ontwikkelen.De taken die de leerlingen tijdens de ontmoeting zullen moeten uitvoeren, zijn mogelijk niet alleen gericht op spreekvaardigheid; er kan bij voorbeeld ook van de tandems worden gevraagd om samen teksten te  schrijven.