Individuele Tandem


De individuele uitwisseling van leerlingen is de afgelopen jaren in toenemende mate uitgevoerd. Deze variant van tandemleren kent als live ontmoeting een individueel verblijf van de leerlingen op de partnerschool en in het gastgezin van de tandempartner. Doordat de Nederlandse leerling gedurende een week met 1 (of 2) weekend(s) in een Franstalig gastgezin verblijft en de normale lessen op de partnerschool volgt is er sprake van een echt taalbad.
De organisatie van de individuele tandem ligt voor het grootste gedeelte bij de leerling. Deze moet beslissen of hij/zij wil deelnemen aan het project.
De leerlingen kunnen op zoek naar een geschikte tandempartner via de website www.tandemotion.eu. Hier staan verschillende deelnemers geregistreerd uit België en Nederland die op zoek zijn naar een geschikte tandempartner voor de individuele uitwisseling. De website is in een beschermde omgeving opgezet en wordt gecontroleerd door een moderator. Aan de hand van hobby’s, leeftijd, beschrijving, krijgen de leerlingen meer informatie over elkaar en kunnen ze een keuze maken. Doormiddel van korte privé berichten kunnen ze met elkaar communiceren.

Voorbeeld:
De tandemdocenten van de scholen Sg Stevensbeek en Athenee Royal Vise hebben een aantal voorwaarden opgesteld voor de leerlingen die willen deelnemen aan de individuele tandem.
We zoeken leerlingen die graag een Franstalige gast in huis willen hebben van het Athenée Royal te Visé of de SG Stevensbeek. Voldoe jij aan de volgende voorwaarden:
•    Je bent gastvrij
•    Je bent gemotiveerd om je partner gedurende een week te laten  meeleven met een gewone school en gezin in Nederland
•    Je leert graag iets aan iemand
•    Je ouders vinden het geen probleem
•    Je bent gemotiveerd  om op jouw beurt een weekje mee te leven  met een gewone school in België en op jouw beurt een hele week  Frans te moeten/mogen spreken.
•    Je moet in staat zijn om op zelfstandige wijze de gemiste lesstof van  de week waarin je niet op je eigen school aanwezig bent bij te  houden
•    Je stelt jezelf voor met een uitgebreid document waarin je laat zien  met wie je eventuele partner te doen heeft.
•    Je wisselt uit tijdens de daartoe voorziene weken.

Het is ook erg belangrijk dat de leerlingen die bij zo'n tandemuitwisseling betrokken zijn, vooraf een goed contact hebben en elkaar leren kennen. Een foto alleen is  niet voldoende. We staan er dus op dat er eerst per mail wordt gewisseld en later met tenminste een audio-boodschap.

Hieronder kunt u naar video’s kijken van een individuele Tandem:

Tandem: Metameer - Athénée Royal de Visé (gemaakt door de leerlingen)

Voor het Tandem-project is Nathan Daem naar Nederland gekomen, en is bij Phelan Cusack blijven logeren.
Maak kennis met hun (culturele) avonturen.

Interview tandem uitwisseling individueel Stevensbeek Vise

Twee leerlingen die deelnemen aan de individuele tandemuitwisseling vertellen over hun ervaringen.